Składniki:
- 1 brokuł
- 4 jajka
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 4 łyżki pestek z dyni
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżka musztardy chrzanowej
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki oregano
Brokuł w kawałkach gotujemy w osolonej wodzie około 10 minut. Odstawiamy do wystygnięcia. Przekładamy do misy. Jajka gotujemy na twardo. Studzimy. Marchewkę i pietruszkę myjemy, obieramy obieraczką w paski, dodajemy do brokułu. Na górę układamy obrane i pokrojone jajka (w połówki lub w ćwiartki). Dynię wrzucamy na gorącą patelnie i prażymy około 5 minut. Posypujemy przygotowaną sałatkę. Sos przygotowujemy w osobnym naczyniu. Dodajemy oliwę, sos sojowy, musztardę, wyciśnięty czosnek i przyprawiamy. Mieszamy, aż nabierze jednolitej konsystencji i dodajemy do przygotowanej sałatki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz