niedziela, 12 stycznia 2014

Kasza jaglana z ciecierzycą, papryką, kurkurydzą i kurczakiem

Cały czas szukam przepisów na szybkie i zdrowie dania, które z powodzeniem mogłabym wziąć do pracy i spożyć w porze lunchu. Często w niedzielę głowię się co przygotować na obiad, przy okazji poniedziałkowy. Chcę by było to coś nowego, przy okazji pożywnego i przede wszystkim zdrowego. Często zawartość lodówki podpowiada mi rozwiązania i tak było w tym przypadku. Skorzystałam z zasobów, które były pod ręką, a że miałam ochotę na kaszę jaglaną... wyszło pysznie, kolorowo i zdrowo. Przy okazji trochę pikantnie:)

Składniki:
  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 1/2 szklanki ugotowanej ciecierzycy
  • 1 czerwona papryka
  • 1 marchewka
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1/2 piersi z kurczaka
  •  3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka startego imbiru
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka chilli
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • pieprz
  • rukola do ozdoby
Przygotowanie:
Kaszę gotujemy w lekko osolonej wodzie, aż do całkowitego wyparowania. Do ugotowania kaszy potrzebujemy dwie szklanki wody. Po ugotowaniu przekładamy kaszę do miseczki. Kurczaka kroimy w kosteczkę przyprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy 1 łyżkę sosu sojowego. Na łyżce oliwy podsmażamy chwilę wyciśnięty czosnek oraz imbir. Dodajemy startą marchewkę, pokrojoną czerwoną paprykę oraz łyżkę sosu sojowego. Dusimy warzywa pod przykryciem i kiedy zmiękną dodajemy kurczaka. Dusimy warzywa razem z mięsem, a gdy już będą gotowe wrzucamy odsączoną kukurydzę oraz ciecierzycę. Przyprawiamy chilli, kurkumą, pieprzem i dodajemy kaszę jaglaną. Dusimy chwilę, aż produkty się wymieszają i nabiorą odpowiednich smaków.




2 komentarze:

  1. wygląda obłędnie! jeśli tak smakuje, to mm... nie mogę się doczekać, aby jej spróbować!

    OdpowiedzUsuń
  2. Smakuje również wspaniale, jeśli ktoś lubi pikantne i imbirowe smaki:)

    OdpowiedzUsuń